Previous
Next

Ambaixada

Les ambaixades de Moros i Cristians d’Elx, juntament amb els Alardos i Entrades, formen part de la trilogia festiva que conformen les nostres festes, intentant recordar la història que va succeir en aquella època de dominació àrab i posterior reconquesta per part cristiana de les nostres terres. En alguns casos fou sagnant, encara que no en el cas de la ciutat d’Elx, perquè va ser fruit d’una negociació de Jaume I i el seu escriba Astruc Bonsenyor amb les autoritats àrabs de la ciutat d’Elx, encapçalades pel mandatari Mohamed Abengalip.

Les ambaixades estan representades en un marc incomparable com és el Palau d’Altamira situat en les proximitats de la Basílica de Santa Maria de la nostra ciutat, situat al Parc Municipal d’Elx, envoltat d’horts de palmeres, que aporta autenticitat a les representacions, i sens dubte ens transporta a l’època medieval amb gran fidelitat.

Les ambaixades de Moros i Cristians d’Elx comencen a prendre forma quan el fester alcoià Salvador Domènech i Llorens s’ofereix a l’Associació Festera de Moros i Cristians per a assessorar-la en matèria d’ambaixades i fer les seues pròpies ambaixades. En aquell moment estava presidida pel senyor Elias Jover, i és en 1979 quan presenta un resum d’unes ambaixades en prosa i vers que una vegada llegides desperten un gran interès entre el públic i festers assistents. És així, que l’any 1980 es representen per primera vegada en l’àmbit de les festes de moros i cristians de la ciutat, l’Ambaixada Mora el 8 d’agost i el 10 d’agost l’Ambaixada Cristiana. Posteriorment, es tornen a representar els dies 7 i 9 d’agost de l’any següent. Al 1982 i sota la presidència del Sr. Miguel Olivares, el 27 de maig, el text va ser acceptat i aprovat juntament amb lleugeres modificacions, passant a ser oficialment el text de les ambaixades, tal com les coneixem avui dia.

Els ambaixadors el dia de l’estrena van ser Emilio Domènech, en el paper de l’Ambaixador Moro i José María Rial en el paper d’Ambaixador Cristià i Aragonès, sota la direcció de Francisco Martínez López. El paper del rei Jaume I està representat per José de la Coteva, més tard i fins al 2014 per D. Gabriel Clement, i des de la retirada d’aquest, fins a l’actualitat, el paper està representat cada any, per una persona designada conjuntament pel grup d’ambaixades i el president de l’Associació, volent destacar i reconèixer la seua trajectòria dins de les festes de Moros i Cristians.

Les representacions de les Ambaixades, des dels seus orígens fins als nostres dies, han anat evolucionant, amb canvis tant en la posada en escena de les mateixes com en els ambaixadors. En els primers anys de les actuacions, les ambaixades estaven representades al matí, però va ser en 1992, sota el mandat del president Cristóbal Manzaneque, quan les ambaixades van començar a estar representades de nit, i successivament el mateix dia, amb gran èxit de públic assistent, i gran acceptació per part dels festers. Per altra banda, l’any anterior José María Rial és substituït per Juan A. Asencio Botella i José Manuel Botella Sesé, desdoblegant-se el paper en cadascuna de les representacions, ambaixador cristià a l’Ambaixada Mora i ambaixador aragonès o Astruc Bonsenyor a l’Ambaixada cristiana, seguint Emilio Domènech en el paper d’Ambaixador Moro o Mohamed Abengalip. Posteriorment, l’any 2000, Salva Castaño es va incorporar al grup d’ambaixadors, en substitució d’Emilio Domènech, en representació de l’ambaixador Moro. Aquell mateix any i l’any següent, ja en 2004, i després de la retirada d’Emilio Domènech i Juan Antonio Asencio, i la incorporació de Javier Mazón com a Ambaixador Cristià, l’equip d’actors es completa fins a la retirada de Javier Mazón el 2014, que és substituït en el paper d’Ambaixador Cristià a l’Ambaixada Mora, deixant l’equip d’actors que representen les ambaixades compost per Salva Castaño, Juanjo Álvarez en el paper d’Ambaixador Cristià i José Manuel Botella com a Ambaixador Aragonès, que el 2016 va complir 25 anys interpretant el paper d’Astruc Bonsenyor.

A aquest elenc de festers que representen o han representat els papers principals cal afegir els papers no menys necessaris dels guaites que al llarg dels anys han participat en el paper de guaites, com Juan Sempere Calvo, Juan Antonio Maciá, Esteban Sánchez, Manuel Cedillo o Juan Luis Ros.

És sota la presidència de Cristóbal Manzaneque quan les representacions de les Ambaixades de Moros i Cristians d’Elx comencen a gaudir de notorietat i èxit, tant en l’àmbit de les poblacions festeres inscrites a la UNDEF, com d’altres pobles festers, sent habitual i freqüent l’assistència de festers i ambaixadors d’altres pobles a les nostres representacions.

Per a la representació de les Ambaixades, cal reconèixer la participació dels festers de totes les Comparses que, actuant com a tropes, combatents i persones, fan una de les millors de tota la zona festera, i sense la qual estarien absolutament desproveïts i mancarien del rigor històric que des dels seus inicis s’ha intentat aportar.