Arxiu associació festera de moros i cristians d’elx

Amb l’inici de les festes de Moros i Cristians d’Elx, l’any 1977, l’activitat i el propi esdevindre de l’Associació comencen a generar una gran quantitat de documentació.

La tasca de catalogació es va veure impulsada amb la presidència de Sr. Pedro Bernabeu Lledó, i el treball de Sr. Francisco Soler Ramón (el Tito). Des de l’any 2019, sota la presidència de Sr. Julián Fernández Candela, es va crear la Comissió d’Arxiu de la AFMYC (grup de treball) encarregat de continuar amb la labor d’atresorar, catalogar, inventariar i digitalitzar tots els documents administratius, fotogràfics, audiovisuals, hemerogràfics referents als diversos actes que organitza l’Associació, així com recuperar tot el patrimoni possible per a posar-lo en valor.

Aquesta posada en valor s’ha centrat en l’organització de diverses exposicions que han tingut un important ressò entre el món fester més enllà de l’àmbit local i que s’han centrat en el disseny fester i la cartelleria, així com en fites fonamentals de la nostra trilogia festera com són les Ambaixades Mora i Cristiana. Aquestes són algunes d’elles:

  • Avís de Festa. 2020.
  • Capitans d’Elx. 2020.
  • Ah de ese castiello, les ambaixades d’Elx. 2021.

En aqueix mateix camí de posada en valor patrimonial tenim la producció del documental Avant la Festa, dirigit per Pablo Mas Serrano.

D’igual manera, també es treballa en la conservació dels vestits oficials de diferents comparses, incloent-hi els pertanyents a les que en dia van desaparéixer – Cristians Vells i Comparsa Corsaris – així com els vestits especials de diferents capitans.

Si anem a un pla més concret, entre la diversitat de fons de l’Arxiu es troba: cartelleria, correspondència, documents administratius, premsa, fotografies, audiovisuals, tèxtils i vestits.

La intenció d’aquest arxiu és continuar augmentant el patrimoni de l’Associació i que siga de consulta pública per a tot el poble d’Elx. Per això, qualsevol podrà col·laborar amb l’ampliació dels diferents fons documentals i, al mateix temps, disposar d’ells per a la seua consulta.