Presentació

La Festa de Moros i Cristians s’estableix en moltes poblacions amb l’objectiu de rememorar temps passats en els que gran part de la Península Ibèrica s’encontrava baix la dominació musulmana. Aquest monopoli de poder es va estendre durant quasi la totalitat de l’Edat Mitjana (s. V-XV), en la que es van produir contínues batalles iniciades pels cristians per a que la creu recuperés els territoris arrabassats per la mitja lluna.

  • La Festa de Moros i Cristians en la ciutat d’Els es remunta a l’any 1744 datada així en la primera documentació que trobem. No obstant i això, no serà fins a l’any 1977 quan les nostres Festes prenen un nou sentit gràcies a la creació de l’Associació Festera de Moros i Cristians que donà pas a un llarg camí d’esforç i compromís, amb l’objectiu de fer arribar la Festa a tots els racons de la nostra ciutat. Cap destacar alguns dels elements més rellevants de la Festa que es van implantar des dels inicis i que, alguns d’ells, es mantenen fins l’actualitat.
  • La Festa que es celebrarà al mes d’agost, durant els dies 7-11, en honor a la Mare de Deu de la Assumpció.
  • Com principal insígnia de la nostra festa està la bandera, el fester o festera que la porta es elegida per la comparsa que eixe any ostenta aquest honor, buscant sempre los mereixements cap a la festa. La nostra bandera és la que marca el començament de cada un dels nostres actes.
  • En la nostra festa s’estableixen dos Capitans como figures principals de ambdós bàndols, el moro i el cristià.
  • Les Ambaixades, referent de la Comunitat Valenciana pel marc en el que es realitzen, conten amb els següents personatges: Ambaixador Moro, Ambaixador Cristià, Ambaixador Aragonés, Rei En Jaume, Sentinella moro i cristià.”.

La representació de les Ambaixades es realitza, com ja hem comentat, en un entorn natural envejable com és el Castell d’Altamira custodiat per un gran nombre de palmeres espectaculars, símbol inequívoc de la nostra ciutat. El Castell d’Altamira, durant unes hores, retrocedeix en el temps per a fer partícips als il·licitans en dos moments crucials de la Història. El primer d’ells amb la representació de l’Ambaixada del Moro en la qual la ciutat és conquerida per les tropes àrabs. A continuació, l’Ambaixada Cristiana posa fi al jou musulmà ja que la ciutat és presa per les tropes del rei Jaume I «El Conqueridor».

En els primers anys es van celebrar les Ambaixades després de l’acte de l’Alardo, acte en el qual participen un gran nombre de festeres i festers. L’Alardo, com molts altres aspectes de les nostres Festes, ha experimentat canvis i actualment se celebra el mateix dia que les Ambaixades però al matí.

Un dia els carrers s’inunden de l’espectacularitat de l’Entrada Mora i un altre dia el bàndol cristià serà l’encarregat d’embadalir la nostra ciutat durant unes hores amb l’Entrada Cristiana. Antigament els dos bàndols desfilaven els dos dies, però des de fa uns quants anys cadascun té el seu propi dia per gaudir del moment més anhelat, l’Entrada.

L’Entrada de Móra se celebra el 8 d’agost en anys parells i el dia 10 en anys imparells, amb la primera comparsa ostentant la capitania. Pel que fa a l’Entrada Cristiana, se celebrarà el 8 d’agost els anys imparells i el dia 10 els anys parells, obrint també la desfilada la comparsa que ostente la capitania.

Finalment, és important destacar que l’Associació Festera de Moros i Cristians ha anat creixent i nodrint-se amb persones de la ciutat que han volgut formar part d’aquest camí que es va iniciar en 1977 i, per tant, actualment comptem amb diverses comparses en ambdós bàndols.

  • Bàndol Moro: Musulmanes Almorávides, Benimerines, Huestes del Califa, Abassíes, Moros Sarracenos, Moros Tuareg y Abencerrajes.
  • Bàndol Cristià: Estudiantes, Astures, Filá Boscos, Caballeros Halcones, Caballeros Templarios y Piratas.

Junta Electa

President: Julián Fernández Candela

Vicepresidenta: Mª Cruz Pozo Carrillo

Vicepresident: Francisco Bordonado Samper

Secretària: Mª Ángeles Torres García

Secretària d’actes: Ángeles Sáez Martínez

Tresorer: Francisco Botella Toral

Relacions públiques: Pedro Sempere Maciá

Delegat UNDEF: Julián Fernández Maciá

Socis d’Honor

Elías Jover Páez (President d’Honor)
Luis Serna García (+)
Miguel Olivares Gonzálvez (+)
Juan Sempere Calvo (+)
Francisco Tormo Torres (+)
Donato Zuñiga Antoñana
Jaime Gómez Orts
Cristóbal Manzaneque Maciá (+)

Dpto. Obres Socials CAM
José García Soler (+)
Vicente Calvo Giménez
Pedro José Bernabeu Lledó
Fernando Giner Castillo (+)
José Mª Vera Manda