Previous
Next

Bateig de la Moreria del Raval

En 2002 i amb motiu del 25 aniversari de l’Associació Festera de Moros i Cristians d’Elx, el seu president, Cristóbal Manzaneque, va encarregar al dramaturg D. Antonio Amorós una obra teatral pensada per a representar als propis festers i festeres, i així dotar als Moros i Cristians d’Elx d’un acte singular i autòcton basat en fets reals ocorreguts a la nostra ciutat en l’any 1526.

Així va néixer «el Bateig de la Moreria del Raval».

Donada la complexitat d’aquesta obra coral en la qual participen més de 100 persones, entre actors, músics i extres, es va decidir encomanar la direcció artística a D. Xavier Rico, director i actor d’Elx. El guió va ser concebut per ser interpretat a l’aire lliure i per a que el públic participés activament.

Després de múltiples assajos, el 30 de gener de 2003, es va estrenar a la plaça del Raval amb gran èxit de crítica i públic. L’any següent es va tornar a representar al Raval, però les inclemències meteorològiques van plantejar a l’Associació Festera de Moros i Cristians la cerca d’una nova ubicació per a la seua representació. En 2005 es va estrenar en el gran teatre. Des de llavors i fins a hui i sota la direcció i adaptació de D. Vicente Ruiz, va quedar enclavada en els actes del Mig-Any havent-se convertit, a dia de hui, en el seu acte central.

L’obra tracta de la conversió dels moros del Raval d’Elx a través del Bateig, la qual cosa significa l’expulsió d’Espanya per a qualsevol que no ho acceptés. Tota l’obra gira al voltant de la lectura de l’edicte de Carles V, ocorregut a la plaça del Raval el 1526. La història ens fa reflexionar sobre la història d’Elx i també sobre el caràcter de la seua gent, el poder de l’Església, la política i el racisme cultural.